През 2020-та в  по традиция излизаха чудесните карикатури на . Затова решихме

...
През 2020-та в  по традиция излизаха чудесните карикатури на . Затова решихме
Коментари Харесай

2020-та в 20 карикатури - най-доброто от Прас-Прес

През 2020-та в  по традиция излизаха чудесните карикатури на. Затова взехме решение да разкажем за годината с най-хубавото от Христо Комарницки, Чавдар Николов, Алла и Чавдар Георгиеви и останалите художници от изданието. Ето по какъв начин изглеждаше тя:
Започнахме годината хазартно. И както съобщи Васил Божков в едно емблематично изявление, евентуално последното, обещано на българска територия, " малко са тръгнали безпардонно ". Безпардонното набра скорост -  от края на националната лотария до началото на " Българско лято ".
 
После доста бързо стана ясно, че се е задал доста сериозен естествен прелом. Не ковид - още бе средата на февруари, когато се надявахме, че това ще ни се размине както всяко по-голямо международно събитие. Ставаше дума за урагана " Гешев ", който стартира да се движи бурно през бизнеси и институции.

Стигна се и до огромното събитие - ковид. Който потвърди по ужасяващ метод резултата на пеперудата - някой в Китай изяжда прилеп и няколко месеца по-късно в България към този момент няма тоалетна хартия.

Малко по-късно нещата обаче загрубяха. По думите на премиера скоро трябваше да се окажем в Ада и с претъпкани морги. Каза го през април, а ставаше дума за ноември, и надлежно през април се взеха ограниченията, които трябваше да се вземат през ноември, само че не се взеха. Объркано е, по тази причина, в една картина:

Някъде към май нещата стояха по долуописания метод. Всеки се е втренчил в броячите на ковид и ги следи от заран до вечер и от брифинг до брифинг. Някъде по това време основният воин на брифинга сподели, че " Яко ще измрем ", от това крепко го отнесе, и след това крепко се оказа, че е познал.

През това време годината се разгръщаше като следващата, в която качествената публицистика може и би трябвало да се потвърди. И ето по какъв начин се потвърди:

Постепенно коронавирусът стартира да тъне в забвение. Нещата взеха да наподобяват не чак толкоз страшни, намеси се здрав балкански оптимизъм, " Корона довиждане " и убеждението, че са ни стресирали прекомерно доста за нелепости. Героите на предходния ден бяха ненадейно намалени и свалени от доверие, а министър председателят драговолно разгласи на доцент Мангъров, че би му пуснал, в случай че е жена, тъй като види се, и на Борисов му бе писнало от короната.

През това време обаче станаха други забавни работи. Едно шкафче се оказа цялостно с евро, защитено с револвер, някаква дама го бе посетила, нащракала и изтипосала. Пак проблеми. Но не остана жител, който да не разбере коя е главната финансова институция в страната. А точно:
Ще кажете, че на фона на тези проблеми това, че " Отнесени от вихъра " го отнесе поради расизъм не е кой знае какво, само че в случай че е по този начин, ние твърдим, че разбирате от изкуство тъкмо толкоз, колкото тези, които глобиха именития филм. Но в действителност сходен развой протече освен в изкуството, а в свалянето и офанзивата против десетки монументи в Щатите.

Годината ще бъде запомнена и с едно качествено изменение на обръщението - от приятели и другарки до мисирки и тулупи - с помощта на индивида от БАНкя, още веднъж.

Стигна се до прословутото акостиране на Христо Иванов пред сараите на Доган - едно извънредно изнервящо властта упражнение, което докара до доста главоболия и съвсем никакви наказания, несъмнено. Но евентуално единствената опция за глоба си остават изборите.

Изведнъж се оказа и че прокуратурата има по-специално отношение към Президентството. И че е подготвена незабавно да нахлуе вътре, където споделят " Мутри вън ". 

Ето че към този момент сме и при митингите. Нещата отидоха бързо на пердах. А след багра и към Велико национално заседание - баналното избавление на политическото бездарие, което и този път съумя да си свърши работата и да отпусне клапана за няколко основни седмици.

По едно време стартира да го отнася " Панорама " и да се причакват разнообразни посетители след интервютата там. Но най-красиво стана, когато всички разбрахме, че към този момент ще има една нова телевизия, тя ще се споделя " Джипка ТВ " и директното включване от нея ще наподобява по този начин:

Наградите обаче не спираха. И в случай че видите този лист с орденоносци, може да се радвате, че към момента нямате подобен - вие сте заслужен човек.

Експоненциалният напредък на ковид разпадна с различен експоненциален - на егото на премиера. То стигна дотук:

Стигнахме и досега, в който всички впериха очи в изборите за президент в Щатите. А ето по какъв начин карикатуристите видяха резултата от изборите:

През това време обаче нещата отново крепко загрубяха и се оказа, че, видиш ли, коронавирусът ще има втора вълна, пък ние цяло лято си мислехме противоположното. И видиш ли, няма доста коли за спешна помощ, само че пък няма и доста болнични кревати - за сметка на това обаче няма лекари. Цялото нещо - по средата на политическата рецесия. Здраве да е.

Излъчи се и един прославен репортаж за ужаса със незабавната помощ и лекарят, който ще занимава за Щутгарт, след последния му работен ден. Това някак си се върза със слогана " баценанка ", а карикатурно изглеждаше по този начин:

И за край, годината най-накрая се изниза, като всички желаят просто да я заметат от съзнанието си и да я не помнят колкото се може по-бързо. И като казахме заметат, ето какво още може да се почисти:

С тази последна подигравка приключваме този обзор, а вие постоянно може да следите творбите на, които публикуваме и в  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР